Infrarood poedercoatoven verhoogt ovenbezetting bij Borgers

Borgers Conservering in Nijkerk heeft het poedercoaten geoptimaliseerd met behulp van de infrarood poedercoatovens van AVA luchttechniek.

Sinds de ingebruikname drie jaar geleden is niet alleen de bezetting van de ovens verhoogd, maar worden er ook grote besparingen gerealiseerd op de energiekosten

Borgers Conservering is gespecialiseerd in het poedercoaten van grote producten voor onder meer de bouwsector en de machinebouw. Denk daarbij aan stalen balustrades en trappen met lengtes tot wel 14 meter. Daarnaast verwerkt Borgers ook kleine producten zoals hekwerken, deurbeslag en velgen. “We hebben een hoge diversiteit aan klanten en daardoor is geen dag hetzelfde. Zo kregen we bijvoorbeeld tijdens coronatijd ineens veel vraag naar het poedercoaten van onderdelen voor oude bromfietsen. Omdat we zoveel wisselende producten behandelen, zijn we enormgebaat bij een hoge flexibiliteit.

“Daar komen de infrarood ovens van AVA luchttechniek goed van pas”, vertelt directeur Evert Borgers.

Flexibiliteit is doorslaggevend

Om een hoge flexibiliteit te realiseren heeft Borgers Conservering de installaties zo opgesteld dat ze snel kunnen wisselen tussen zowel kleine als grote producten. Het poedercoaten wordt handmatig uitgevoerd omflexibel te kunnen reageren op wisselende producten. Borgers: “Omdat we veel verschillende producten behandelen, kiezen we voor handmatig poedercoaten. Dankzij onze ervaring weten we precies hoe we bepaalde productcontouren moeten bewerken ombijvoorbeeld een optimale en evenwijdige laagdikte te verkrijgen. Zogaranderenweeenconstantekwaliteit.

Bovendien kunnen we dankzij handmatig poedercoaten een hoge flexibiliteit en dus ook korte levertijden verwezenlijken, iets wat vandaag de dag steeds belangrijker wordt. Dat is dan ook een belangrijk onderdeel van onze service richting klanten.

30%minder energieverbruik

Borgers heeft twee ovens in gebruik:

een infrarood kameroven en een doorloopoven. De infrarood oven die drie jaar geleden in gebruik is genomen, heeft een afmeting van 14 m x 2,5 m x 3,5 m. De oven is met eentussenwand op te delen, waarna de twee ruimtes onafhankelijk van elkaar opgestookt kunnen worden. Zo kan het bedrijf besparen op de energiekosten op het moment dat de oven niet volledig gevuld kan worden met producten. Borgers laat weten dat drie jaar geleden het gasverbruik en de hoge energiekosten ook al een topic waren. “Indirecte ovens verbruiken enorm veel gas en elektriciteit.

We hebben tijdens de nieuwbouw meteen naar milieubewuste alternatieven gekeken om het verbruik te reduceren. Zo zijn we bij de infrarood ovens van AVA Luchttechniek uitgekomen.

Die keus heeft ontzettend goed uitgepakt, vooral als je naar de huidige energieprijzen kijkt. We hebben nooit een exacte meting gedaan, maar ik verwacht dat de infrarood oven ongeveer 30% minder gas verbruikt dan een indirecte oven.”

Grote magnetron

Naast het lagere energieverbruik kent de AVA infrarood oven nog een aantal andere belangrijke voordelen. In de oven verwarmen gasbranders acht spiralen tot ruim350 graden Celsius.

Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze laag frequente straling verwarmt het product op de schil. Dit heeft een aantal voordelen. Zo wordt het uithardingsproces verbeterd, doordat de poeder beter uitvloeit over het oppervlak. Hierdoor ontstaat een optimale hechting. Daarnaast is het mogelijk ommet lagere temperaturen het poeder uit te harden, wat wederom een positief effect heeft op het energieverbruik. Tot slot, en dat is misschien wel het belangrijkste voordeel voor Borgers Conservering, is de stilstaande lucht in de oven. Door de infraroodstraling wordt niet de lucht verwarmd, zoals bij een traditionele oven, maar het product. Hierdoor komt de lucht in de oven niet in beweging. “De infrarood oven kun je vergelijken met een hele grote magnetron, waarbij met een lage frequentie het product van binnenuit wordt verwarmd.

Vooral de stilstaande lucht is een enormvoordeel van dit systeem. Dankzij de stilstaande lucht kunnen we verschillende kleuren gelijktijdig verwerken.” Twintig kleuren per dag Een nadeel van traditionele poedercoatovens is dat verschillende kleuren niet gelijktijdig uitgehard kunnen worden. Door de bewegende lucht is er namelijk kans op kruisbestuiving. Door het diverse klantenbestand verwerkt Borgers inmiddels meer dan twintig kleuren per dag. Een traditionele oven is hierdoor niet meer toereikend.

“Als we voorheen bij wijze van spreken een hekje in het wit en het zwart moesten leveren, dan waren we genoodzaakt omze afzonderlijk van elkaar in de oven te plaatsen. Dat betekent dat je twee keer de oven moet opwarmen met een lage ovenbezetting. Dat is natuurlijk helemaal niet efficiënt. Dankzij de infrarood oven met het stilstaande lucht principe kunnen we verschillende kleuren gelijktijdig in de oven plaatsen. Door de toenemende vraag naar verschillende kleuren is dit echt een uitkomst. Zo kunnen we een perfecte ovenbezetting realiseren, warmteverlies beperken en korte levertijden garanderen.”

Minimale stilstand

Borgers is ook gecharmeerd van de bouwwijze van de AVA infrarood oven. Omdat de oven gebruik maakt van acht branders, komt de oven niet stil te staan als er een brander stuk gaat.

Daarnaast spreekt de eenvoudige besturing en de toekomstbestendigheid van de oven aan. “De besturing is gebruiksvriendelijk en binnen korte tijd aan te leren. Daarnaast is de oven toekomstbestendig. De branders kunnen met geringe aanpassing(en) met een mix van 23% waterstof verwarmen. Tevens is het mogelijk om propaan te gebruiken. Dus met een kleine investering kun je kiezen uit drie alternatieven. Met de huidige energiecrisis die nog wel even zal voortduren, is dat een fijne gedachte.”

www.ava-luchttechniek.nl www.borgersconservering.nl

Meer informatie ontvangen over onze oplossingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op