Poedercoatovens

Poedercoatoven met infrarood verwarmingssysteem

AVA luchttechniek uit Almelo levert een poedercoatoven met een zogenaamd Infra Heat verwarmingssysteem. Bij deze oven is sprake van een korte uithardtijd, een hoge productkwaliteit en een laag energieverbruik.

Deze laagfrequent Infraroodoven verwarmt met behulp van gasbranders, die een aantal spiralen in de oven verwarmt tot ruim 200 graden Celsius. Bij deze temperatuur produceren de buizen infraroodstraling. Deze straling verwarmt de lucht niet rechtstreeks, maar wordt opgenomen door de objecten die in de oven zijn geplaatst. Dit bevordert het uithardingsproces, doordat de poeder beter uitvloeit over het materiaaloppervlak. Hierdoor wordt een optimale hechting en dus een beter eindresulaat verkregen.  

De materiaaltemperatuur is aan het eind van de coatperiode hoger, omdat sprake is van accumulerende warmte, hetgeen betekent dat de temperatuur lager ingesteld kan worden dan bij een conventionele convectieoven. Doordat sprake is van een lagere luchttemperatuur dan bij een convectieoven, is er ook sprake van minder energieverbruik. Bovendien kan de optimale temperatuur in zeer korte tijd bereikt worden. Deze snellere uitharding en lage temperaturen betekenen ook een hogere productiecapaciteit en de mogelijkheid voor producten die een langere verblijftijd in een hete oven slecht doorstaan.  

Doordat geforceerde luchtcirculatie niet nodig is, is het mogelijk om verschillende kleuren gelijktijdig in de oven te verwerken. Daarnaast is geen sprake van op stofwerveling in de oven, hetgeen bijkomende verontreiniging voorkomt.

Flexibel en degelijk ontwerp

Door het flexibele concept van de oven kunnen lengte, breedte en hoogte, alsook het vermogen van de oven aangepast worden. Het instellen van de oven is eenvoudig en bij het ontwerp is gekozen voor degelijkheid, zodat het risico van storing tot een minimum beperkt kan worden. Het in deze ovens toegepaste verwarmingssysteem heeft in de loop der jaren ook in andere toepassingsgebieden bewezen zeer degelijk en betrouwbaar te zijn. De oven is ook rendabel wanneer het kleine oplagen of minder frequent gebruik betreft.

Behuizing

De behuizing van de oven bestaat uit steenwolpanelen, afgewerkt met metalen profielen. De ovens zijn in iedere gewenste afmeting verkrijgbaar, geheel vervaardigd in eigen productie. De gasbranders bevinden is aan de zijkant van de oven en zijn verzonken in een metalen bak, zodat ze van buiten bereikbaar zijn. De oven is voorzien van een AVA-Therm 25 onderdrukgasbrander.

Werkingsprincipe

De AVA Infra Rood oven is een zogenaamde laagfrequent Infraroodoven. Deze wordt verwarmd d.m.v. gasbranders die een aantal spiralen in de oven verwarmen tot ruim 200˚ C. Bij deze temperatuur zullen de buizen infraroodstraling produceren. Deze straling zal niet rechtstreeks de lucht verwarmen maar worden opgenomen door de objecten die u in de oven plaatst.

Naast de stralingscomponent zal de lucht in de oven ook door convectiewarmte verhit worden.

Voordelen van de “AVA / Infra Rood” oven :

REFIT mogelijkheden  “AVA / Infra Rood” oven :

Vraag ook hier vrijblijvend naar de mogelijkheden!

Meer informatie ontvangen over onze oplossingen?

Neem vrijblijvend contact met ons op

AVA LUCHTTECHNIEK

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Heeft u een vraag over onze standaard oplossingen of nieuwsgierig naar onze maatwerk oplossingen? We staan u graag te woord.